Wij houden van fietsen Menu

Nooit meer zadelpijn

Nooit meer zadelpijn met het juiste fietszadel

Waarom is een goed zadel belangrijk?

Tijdens een fietstocht is bijna niets zo vervelend als zadelpijn door een verkeerd gekozen zadel. En vergis u niet: veel fietsers hebben hier last van. Sommige fietsers hebben er zelfs zo erg last van dat ze het fietsen voorgoed voor gezien houden. Ook als uw ritjes op de fiets of e-bike nooit langer zijn dan 15-20 kilometer is een passend zadel erg belangrijk. Zadelpijn kan namelijk al ontstaan na 10 minuten!

De pijn kan komen door een te smal, te breed, te zacht of te hard zadel. Door het 'foute' zadel (of een verkeerde zadelstand) worden zenuwen en pezen rondom de zitbotten afgekneld. Dit zorgt voor een zeurende pijn. Gelukkig kan de Bike Totaal vakman u helpen om het perfecte zadel te vinden. Heeft u last van specifieke klachten tijdens het fietsen zoals een verdoofd gevoel in het kruis, tintelingen of pijn aan uw rug? Benoem deze klachten dan tijdens uw bezoek aan de fietsenwinkel. Uw vakman zal er alles aan doen om de klachten te verhelpen.

Algemene tips voor het juiste fietszadel

Een korte opsomming van aandachtspunten

Een fijn zadel is voor iedereen anders. Een universeel fietszadel waarmee iedereen tevreden is, bestaat helaas niet. Toch zijn er een paar algemene tips die iedere fietser in acht zou moeten nemen om het perfecte zadel te vinden:

  • Dames- en herenuitvoering: Een fietszadel voor vrouwen is over het algemeen iets breder dan een fietszadel voor mannen, omdat het bekken van een vrouw breder is. 
  • Smal of breed zadel: Hoe verder uw bekken naar voren gekanteld staat, hoe smaller het zadel kan zijn. Wielrenners, triatlonfietsers en andere sportieve fietsers zullen gewoonlijk een smaller zadel hebben door hun sportieve houding.
  • Hard of zacht zadel: Voor de langere afstanden is een harder zadel vaak beter, maar voor korte afstanden is een zacht zadel meer geschikt. Dit komt omdat spieren, zenuwen en pezen rondom de zitbotten van fietsers die alleen korte ritten fietsen niet gewend zijn aan de belasting van een hard zadel.
  • Wel of geen uitsparing: Hoe verder uw bekken naar voren is gekanteld (mede door de fietshouding) hoe meer druk er ontstaat op uw schaambeen. Deze druk wilt u zoveel mogelijk naar de zitbotjes hebben. Om dit voor elkaar te krijgen is het raadzaam te kiezen voor een zadel met een uitsparing.

Doe de Bike Totaal zadelmeting

Voorkom zadelpijn met de Bike Totaal zadelmeting

Om erachter te komen welk zadel het beste bij u past, kijkt uw Bike Totaal vakman met een meetsysteem naar de afstand tussen uw zitbeenderen. Dit bepaalt voor een groot deel welk zadel het beste bij u past. Mocht u specifieke klachten hebben, bijvoorbeeld met uw rug, benoem deze dan altijd bij het gesprek. Zo kan er een gedegen advies uitgebracht worden op basis van de meting en uw informatie.

Bekijk hier een video over hoe de zadelmeting precies werkt. 

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief
Sluiten Inloggen